Artvin’de Ne Yenir & Nerede Yenir 13 Nisan 2023, 21:01
KAHVALTI
Kalaco
Kalaco İçin Malzemeler
- 1 mısır ekmeği (bayat)
- 1 soğan
- 4 çorba kaşığı tereyağı
- 4 su bardağı ayran (koyu kıvamlı)
- Tuz
Kalaco Nasıl Yapılır?
Mısır ekmeğini lokma lokma doğrayıp bir kenarda bekletin. Soğanı incecik kıyın. Tereyağında altın sarısı renk alana kadar kavurun. Ayranı ilave edin. Devamlı karıştırarak bir taşım kaynatın. Doğranmış ekmeği ilave edin. Tuzuna bakın. Hep birlikte 10 dakika daha pişirin. Ateşten alın. 10 dakika dinlendirin. Tabaklara paylaştırın. Sıcak sıcak sofraya getirin.
Kaygana
Kaygana, yumurtalı bir yiyecektir. Batı mutfağındaki omleti andırır. Günümüzdeki tarifi daha çok hamsi ve kavrulmuş sebze gibi tuzlu malzemeler içerir. Karadeniz yöresine veya Erzurum kültürüne ait olduğu iddia edilmektedir. Omletten farkı bol tereyağı ile yapılmasıdır. Vikipedi
Kuymak
Kuymak, Samsun'dan Artvin'e yani Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Bayburt, Artvin, Çorum, Sivas, Tokat, Amasya ve Erzurum illerinde yaygın olan, Karadeniz Bölgesi'ne ait bir yemek. Gürcistan, Dağıstan, Azerbaycan ve Kafkasya'nın bazı bölgelerinde de çok popülerdir. Vikipedi
HAMUR İŞLERİ
Yoğurtlu Silor
Doğu Karadeniz'de sıkça rastlayacağınız bir yemektir silor. Gürcü Mutfağı'ndan gelme derler ama, özellikle Artvin'in yöresel yemeklerinden olmayı da başarmış, yufkayla yapılan bir çeşit mantı diyebiliriz silor için.
Mısır Ekmeği (Çadi)
Mısır ekmeği, mısır unu ile yapılan bir ekmek çeşididir. Mısır unu içerisine tuz, süt ve az miktarda şeker eklenerek mayalandıktan sonra ya fırında ya da kızartma olarak pişirilir. Kimyon ve pul biber gibi baharatlar ise isteğe bağli eklenebilir. Vikipedi
Hamsili Ekmek
Hamsikoli veya Hamsili ekmek (Ardeşen Lazcası: Kapçoni cari, Hopa Lazcası: Kapça mçkudi), hamsi, mısır unu, zeytinyağı ve çeşitli sebzelerle yapılan bir yemektir. Artvin ve Rize başta olmak üzere Doğu Karadeniz'de tüketilir.
Cevizli Kete
Kete Fırın , kuzine sobası veya tandırda arasına ceviz ve un karışımı katılarak pişirilen ekmek. Kete, mayalı hamurla yapılan bir çeşit ekmek. Genelde resimdeki gibi yuvarlak oluyor. Cevizli kete desek de aslında kete kavurmayla da, kuymakla da, pekmezle de tercih edilebiliyor.
Laz Böreği
Laz böreği, yufka, tereyağı, muhallebi ve şerbet ile yapılan bir tatlı çeşididir. Türkiye'de Doğu Karadeniz bölgesinde ve özellikle Lazların yaşadığı Artvin, Rize ve Trabzon illerinde yapılır. Yunanistan'da ise "sütlü börek" anlamına gelen galaktobureko adıyla, yufka yerine irmik lapası kullanılarak yapılır.
SEBZE YEMEKLERİ
Karalahana Sarması
Karalahana sarması ya da karalahana dolması kara lahana yaprağının içerisine bulgur ya da pirinç başta olmak üzere yöresine göre değişen diğer iç malzemeleri konarak yapılan bir yemektir. Kıymalı sarma şeklinde yapılır. Malzemeler karıştırılarak harmanlanır. Daha sonra haşlanmış kara lahana yaprağı ile sarılır.
Karalahana Kavurması
Karalahananın kavrularak değerlendirildiği versiyonu. Gürcü mutfağında da sıkça rastlanıyor. İçinde fasulye, buğday gibi bakliyatlar da oluyor. Aynısının pazıdan yapılanına da Çarğala deniyor.
Turşu Kavurması
Turşusunun yağda kavrularak pişirilmesiyle yapılan pratik ötesi bir yemek. Artvin’de en yaygın olarak fasulye turşusundan yapılıyor ama araya lahana turşusu veya kornişon da katılarak yapılan varyasyonları da var.
Şalgam (Pancar) Yemeği
Zor geçen kışlarıyla meşhur Artvin’de kök sebzelerden yapılan yemekler kışın vazgeçilmezleri arasında. Özellikle biraz pirinç ve salçayla yapılan şalgam (pancar) yemeği en sık yapılan kış yemekleri arasında.
Hamsili Pilav
Artin’de de görülen bir Karadeniz klasiği da hamsili pilav. Pirinçler duru suyu çıkana kadar yıkanıp süzdürülür. Kuru soğan yemeklik şekilde doğranır ve yağ tavada kızdırıldıktan sonra soğanlar kavrulur. ... Yıkanıp süzdürülmüş pirinçler de tavaya eklenir. Pirinçler şeffaflaşıncaya kadar tüm karışım orta ateşte kavrulur ve üzerine sıcak su ilave edilir
Kırmızı Benekli Alabalık
Anadolu'ya özgü endemik bir tür olan kırmızı benekli alabalıklar, içme suyu kalitesindeki soğuk sularda yaşıyor. Doğu Karadeniz (artvin-rize) , Kırmızı benekli alabalığın vücudu mekik şeklindedir ve yanlardan hafif basıktır.
Cağ Kebabı (Yatık Döner)
Cağ kebabı oğlak veya kuzu etinden yapılan Türk mutfağında bir çeşit kebaptır. Geleneksel olarak Artvin Yusufeli ilçesinde yapılan cağ kebabı, önceden terbiye edilmiş etin yatık bir şişe geçirilip odun ateşi üzerinde pişirilmesiyle hazırlanır. Cağ adı verilen şişler kullanılarak servis yapıldığından bu adı almıştır.